Bački Monoštor: Ekološka akcija povodom Dana planete

24.04.2013.

ČISTILI SELO, ŠUMU, DUNAV I KANALE…
Doprinos dala i JKP “Čistoća” Sombor koja je otpremila sakupljen otpad
Dan planete Zemlje u svetu se službeno obeležava od 1992. godine kada je na Konferenciji UN-a o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru, uz učešće velikog broja predstavnika vlada i nevladinih organizacija, usklađen dalekosežni program za promovisanje održivog razvoja.
Tako je u subotu, 19. aprila, povodom Dana Planete, u Bačkom Monoštoru organizovana velika akcija čišćenja i uređivanja sela i njegove okoline, a akcije poput ove imaju već dugogodišnju tradiciju.
Volonteri su bili učenici petog, šestog i sedmog razreda OŠ “22. oktobar”, kao i članovi seoskih udruženja: Klub sportskih ribolovaca “Šaran”, Pčelarsko društvo “Pčela”, Vatrogasno društvo, Lovačko društvo, Fudbalski klub “Dunav”, Radio klub, URB “Rumunka”, Udruženje žena “NADE” i UG “Podunav”, uz podršku aktivista JP “Vojvodinašume”. Koordinator događaja bila je Mesna zajednica Bački Monoštor.
Deca i ženski deo volontera bili su angažovani na sakupljanju otpada po ulicama, pecaroši su iz čamaca čistili Dunavac “pod Bašćom”, a volonteri “Vojvodinašume” deo rezervata kod Bašće. Za uređenje Romskog naselja zaduženi su bili aktivisti URB “Rumunka”. U sklopu čišćenja uređene su i lokacije kod seoskog groblja, rubni delovi sela, eko-centar, a obavljene su i potrebne popravke mobilijara u centru sela. Sakupljanje i prevoz vreća sa smećem obavljali su džipovi sa prikolicama iz JP “Vojvodinašume”. Za sve učesnike je u Turističkom info-centru, po završetku posla, organizovan ručak.
Količina otpada koja je sakupljena, manja je od one sa istih mesta prošle godine, pa je evidentno da je došlo do izvesne promene svesti, iako i dalje postoje lokacije na koje nesavesni građani i dalje bacaju otpad, uprkos organizovanom odvozu od strane JKP “Čistoća” Sombor.
Tekst i snimci: Zdenka Mitić

NAJNOVIJE VESTI

Апел

Украден је контејнер ЈКП Чистоће Сомбор од 5 кубика у насељу Корлатош. Апел суграђанима уколико сте приметили нешто да нас обавестите на број телефона...

opširnije

Светски дан заштите животне средине

Очување животне средине је горућа тема у последњих неколико деценија због све већих еколошких катастрофа са којим се човечанство суочава.Управо из тог разлога Генерална скупштина Уједињених нација...

opširnije

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije