ПЛАСТИКУ избаци, а ПАПИР убаци! КОРИСТИ ПАПИРНЕ КЕСЕ!

04.07.2023.

ЈКП “Чистоћа” обележила је “Међународни дан без пластичних кеса”. Запослени су са својим корисницима на благајним местима имали прилику да разговарају о свим штетностима употребе пластике и пластичних кеса.

Да ли сте знали?
Да у Србији сваки становник употреби 300 кеса годишње?
Да свет користи пет милијарди пластичних кеса годишње?

Да је за разградљивост једне кесе потредно  и до 1.000 година?
Да се око 13 милиона пластичног отпада акумулира у морима и океанима сваке године?
Да је у последној деценији произведено и коришћено више пластике него у целини прошлог века?
Да постоје пластични материјали који су означени 1,2,4,и 5 и да они не представљају опасност по живи свет јер садрже једињења великих молекулских маса који немају могућност да продру у храну, а самим тим и у живи организам?
Да су рижични пластични материјали за употребу који су означени са бројем:

Бројем  3 – поливинил хлорид, јер  код животиња изазива оштећење репродуктивног система, оштећења јетре, бубрега, срца.
Бројем  6 –  или полистирен, јер загревањем у микроталасним пећницама може узроковати канцер код људи и дисфункцију репродуктивног система.
Бројем  7  – јер у себи садржи БИСФЕНОЛ А (енг. Биспхенол А, БПА) који представља синтетички естроген (хормон код жена).

Корисницу су имали прилике да сазнају неке врло значајне податке  о  пластици и њеној штетности на нас и нашу животну средину.
Циљ обележавања овог дана је  да разговором  унапредимо свест код људи, да бисмо сачували природу и све што нам она пружа.
Поред разговора, сваки редовни платиша, тј. корисник наших услуга добио је једну папирну кесу под слоганом: “ПЛАСТИКУ избаци, а ПАПИР убаци! КОРИСТИ ПАПИРНЕ КЕСЕ!”.

NAJNOVIJE VESTI

Апел

Украден је контејнер ЈКП Чистоће Сомбор од 5 кубика у насељу Корлатош. Апел суграђанима уколико сте приметили нешто да нас обавестите на број телефона...

opširnije

Светски дан заштите животне средине

Очување животне средине је горућа тема у последњих неколико деценија због све већих еколошких катастрофа са којим се човечанство суочава.Управо из тог разлога Генерална скупштина Уједињених нација...

opširnije

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije