Somborski učenici obeležili Dan planete Zemlje

24.04.2013.

NEĆU ŽIVOT U SMEĆU!
-Želeli smo da ne pravimo akciju samo na Dan planete zemlje, nego da nam akcija bude svaki dan. Cilj nam je da primenimo znanje iz ekologije u osnovnoj školi, a ključna tema kojom smo se bavili je razvrstavanje otpada. Sve to sa osnovnim pitanjem – šta mi možemo da uradimo za našu planetu? To su neke od bitnih poruka učenika Ane Zelić, Mile Šuput i Viktora Lučića, učesnika projekta “Neću da živim u smeću”, promovisanog u OŠ “Avram Mrazović”, povodom 22. aprila Dana planete zemlje.
Kako je objasnila prof. Ana Barak Lučić, koordinator, u akciji koja je sprovedena u 4 škole: dve gradske (I.L. Ribar i A. Mrazović), i dve seoske (O. Prica Kolut i Kiš Ferenc iz Telečke), učenici su u različitim korpama odvajali papir, plastične kese, pet ambalažu, otpad od užine, voća, itd. Međutim, uočili su da je problem nastao zbog toga što se otpad koji je razdvajan u učionicama, ponovo mešao na putu do kontejnera i sortirnice.
Učesnici projekta su se zbog toga obratili JKP “Čistoća” sa predlogom da se dva puta mesečno sakupljeni papir po svim gradskim i seoskim školama, odvozi u sortirnicu razvrstan.
“Niko ne gubi na ovoj akciji i svi smo na dobitku”, poručili su učenici, i obraćajući se javnosti dodali: “nagradite škole koje uredno selektuju otpad a mi ćemo akciju proširiti po drugim školama i dobićete oaze u kojima se primenjuje primarno selektiranje otpada!”
Baveći se ekološkom problematikom, učesnici projekta su se zaključili da se ekološka pravila negde poštuju, a negde ne.
-Videli smo da se pravila ponašanja prema otpadu ne poštuju ni u našoj školi, a da ne govorimo o zgradama i stanovima. Sve zavisi od ljudi koji žive zajedno, u zgradi, ulici, gradu…O tpad se nedovoljno razvrstava, zatrpaće nas i ugroziti našu životnu sredinu… Razvrstavanje otpada je najizraženiji problem savremenog doba koji utiče na biljni i životinjski svet, površinske i podzemne vode, vazduh i zemljište, a očuvanje životne sredine je veoma važno radi kvalitetnog življenja – upozorili su učenici tokom prezentacije projekta.
Direktor JKP “Čistoća” Andrija Penzeš, predložio je đacima: – Zašto vi, učenici, ne biste bili vaspitači nas, starijih? Pokažite nam ličnim primerom: popijenu limenku “sprajta” bacite i kontejner za limenke, pročitan časopis u kontejner za papir, i to tražite od čistačica, nastavnika, od direktora škole, a kući od mame, tate, brata, sestre… Tako ćete pomoći “Čistoći”, a mi ćemo znati da cenimo vaš napor i da vas u ovim akcijama nagradimo majicama, loptama ili nečim trećim što vam treba za školu, za vaše aktivnosti. Sve to da biste imali čistiju životnu sredinu i planetu, nego što smo je mi nasledili od naših starih – zaključio je Penzeš.

NAJNOVIJE VESTI

Апел

Украден је контејнер ЈКП Чистоће Сомбор од 5 кубика у насељу Корлатош. Апел суграђанима уколико сте приметили нешто да нас обавестите на број телефона...

opširnije

Светски дан заштите животне средине

Очување животне средине је горућа тема у последњих неколико деценија због све већих еколошких катастрофа са којим се човечанство суочава.Управо из тог разлога Генерална скупштина Уједињених нација...

opširnije

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije